Tάκης Σούκας

 

           Ένας σεμνός συνθέτης

 

   Ένας απο τούς λίγους εργάτες του λαϊκού τραγουδιού που δεν μας απασχόλησε ποτέ αρνητικά. Γεννήθηκε στο Κομπότι της Αρτας, από μεγάλη μουσική οικογένεια οργανοπαιχτών. Ο πατέρας του ο Φώττης Σούκας, έπαιζε σαντούρι και βιολί στα πανηγύρια. Ο ίδιος έμαθε σαντούρι απο το δημοτικό και πολύ γρήγορα ακκορντεόν. Μετά το γυμνάσιο ακολούθησε τον Πατέρα του κοντά σε μεγάλα ονόματα όπως: O Γ. Παπασιδέρης, η Γ. Μιτάκη, Ο Βαγγέλης και Βασίλης Σούκας, ο Β. Σαλέας, ο Γ. Βασιλόπουλος κ. ά.

 

   Το 1960 κατεβαίνει στην Αθήνα όπου αμέσως συνεργάζεται  και δουλεύει με μεγάλα ονόματα όπως ο Γ. Λαύκας, ο Γ. Κλουβάτος, ο Α. Καλδάρας, αλλά και Τσιτσάνης - Παπαϊωάννου. Η COLUMBIA υπογράφει σύντομα μαζύ του συμβόλαιο αντιλαμβάνοντας την αξία του και θέλοντας να αποκτήσει νέα στελέχη. Με συνεργάτες την συζυγό του Θεανώ και τον άνθρωπο που τον βοήθησε στιχουργό Ηρακλή Παπασιδέρη γράφουν πολύ σημαντικά τραγούδια. Τα τραγούδησαν η Γ. Λύδια, Ο Μ. Μενιδιάτης, Ο Στράτος Διονυσίου, Η Χ. Λαμπράκη, η Ανθούλα Μπουζάνη κ. ά. Ήταν άριστος στο ηλεκτρικό όργανο που δυστυχώς τότε είχε περάσει στο λαϊκό τραγούδι. Μάλλον νίκησε πάλι στη συνέχεια το ακκορντεόν, ο Βασιλιάς της λαϊκής ορχήστρας.

 

   Τις δεκαετίες 1980 και 1990, εκτός από καταξιωμένους τραγουδιστές, Διονυσίου, Διαμάντη, Βιτάλη, Αλεξίου, ανακαλύπτει και νέους πού κατάφεραν να περάσουν στο λαϊκό χώρο όπως ο Κ. Κόλλιας, Γ. Μαργαρίτης, Δ. Κοντολάζος. Τραγούδησαν και ανέδειξαν μεγάλα τραγούδια του Τάκη Σούκα.Ήταν η εποχή που τα δύο μεγάλα νεότερα συνθετικά ονόματα ο Τάκης Σούκας και Χρήστος Νικολόπουλος συναγωνίζονταν. Ο συναγωνισμός αυτός έδωσε σπουδαία έργα.

 

   Υπήρξαν δυό μεγάλοι σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του Τάκη Σούκα. Στις 25 και 26 Ιουλίου 1986 οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβητού για την προσφορά του. Εκεί ήταν όλη η οικογενειά του και η συγκίνησή του ήταν φανερά μεγάλη. Πρός τιμήν του συμμετείχαν  πολλοί τραγουδιστές: Διονυσίου, Βιτάλη, Παπαδοπούλου, Διαμάντη, Μαργαρίτης, Κοντολάζος, Βελής, Κομνηνός κ. ά. Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός ήταν η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Το όνειρο κάθε συνθέτη. Ο Στέλιος μόλις είχε σπάσει τα δεσμά του από την MINOS, και ο Σούκας έτοιμος ια την μεγάλη συνεργασία. Ο δίσκος ' Ελεύθερος ' με την συνεργασία του Θ. Πολυκανδριώτη, είχε πολύ καλά τραγούδια. Η συνέχεια δόθηκε με τον δίσκο 'Και που Θεός '. Να τι είχε δηλώσει ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης τότε: ' Η αναγέννησή μου στο τραγούδι οφείλεται στον Τ. Σούκα που τον θεωρώ ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στο Ελληνικό τραγούδι. Ο Σούκας με ξαναανακάλυψε και εγώ θα τον δικαιώσω με την φωνή μου'.

 

   Στα μέσα της δεαετίας του 1965 το λαϊκό τραγούδι δεχόταν σκληρή επίθεση. Ο Τάκης Σούκας προσπάθησε και τα κατάφερε να το τροφοδοτήσει με ορισμένα πολύ καλά τραγούδια.Κι΄άς μην ξεχνάμε τις δεαετίες 1980 και 1990 που και πάλι τα κατάφερε, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέα ονόματα, να περάσει το Λαϊκό στα Ελληνικά σπίτια. Και συνεχίζει...